Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture)
«Omsetningsformen etterstreber bærekraft i alle ledd; både for jorda, planter, dyr, bonden og forbrukere.» (“Økologisk Norge – Hva er andelslandbruk?”)
Delingsøkonomi på høyeste nivå.
Har du lyst på lokale grønnsaker, der du får direkte innblikk i hvordan de blir produsert? Har du mye tid eller lite tid? Kanskje du bare trenger et sted å møte andre mennesker, et sted der du kan være nær naturen og dyrene på gården. Et sted å lære? Da er en andel i Ål markedshage noe for deg!
- 16-20 uker levering fra midten av mai til og med oktober
- Informasjonsmøtet i mars 2024, informasjon kommer på facebook og instagram
- Påmelding via nettbutikk eller på mail. T
Noen velger en leveringsandel, det blir som et abonnement, mens andre bidrar praktisk inn i markedshagen.
Tanken er at vi sammen produserer og deler avlingene. At vi satser på høy kvalitet på råvarer som er lokalt dyrket, på en måte som jobber med og ikke mot klima. Her får du tilhørighet til maten du har på bordet. Målet med andelslandbruk er ikke billigere mat, selv om det i våre dager er en bonus å vite at du sparer penger på å ta del i dette felleskapet!
En andel i Ål markedshage gir deg mulighet til å være med på å bestemme hva som skal dyrkes på åkeren, du vil få tilgang til læring, et innblikk i produksjonen og svingninger i naturen, slik jeg som bonde opplever det. Du inngår i et samarbeid med bonden som gjør at du blir med på å dele ansvaret, risikoen med bonden. Det gjør at du får et større innblikk i sesongvariasjonene, at det er mer produkter på høsten enn om våren. At selv hvor mye arbeid som legges ned i en avling, kan sykdom, skadeinsekter, temperatur eller lignende bidra til at det blir lite eller ingenting av en avling. Andre ganger spiller naturen på lag og vi får overflod og utfordringer med å bruke opp alt sammen. Kanskje har vi lyst til å lære mer om enkelte områder i driften? Da kan vi arrangere kurs eller temakvelder, enten noen i gruppen besitter kunnskap eller vi leier inn noen som kan temaet.
Sesong
- Normal sesong er fra slutten av mai/begynnelsen av juni til slutten av oktober. Den første måneden er det tidligvekster i drivhuset som er klart. Før de samme veksten er klare ute i slutten av juni. Dette er typisk ruccola og asiasalat (asiasalat er en mild ruccola), feltsalat, spinat, pak choi, kinakål, reddik og neper.
- Sommer fra slutten av juni og ut juli kommer det mer sommervarer i tillegg, som gressløk og ulike urtevekster, crispi salat, hjertesalat, vårløk, sukkererter, grønnkål og små tidligpoteter kan høstes fra slutten av juli.
- Fra august begynner det å ta av, nå kommer også tidligkålen, som knutekål, grønnkålen begynner å bugne, rødløk, gul løk, hvitløk, tomater, agurk, brokkoli, blomkål, romanesco, kålrot, gulrot osv. kan nå høstes etter hvert som det er klart.
- September og oktober er de store høstemånedene. Nå skal alt høstes inn for vinteren. Nå blir resten av grønnsakene modne.
- Lær deg gjerne å konservere grønnsaker, så du kan ha et lager utover vinteren.
Dugnad
Vi skal ha det gøy når vi jobber på gården. Her skal det læres, vi skal le masse og smake på alle spennende smaker som vokser rundt oss.
Som andelshaver velger du selv hvor mye arbeid du blir med på. Noen bidrar i liten grad, andre kan bruke mye tid i åkeren. Har du ikke anledning til å bidra praktisk i åkeren? Si i fra, kanskje vi kan finne noe annet du kan bidra med. På en gård er det mye som trengs å gjøres. Alt fra praktisk arbeid til mer administrativt. Kanskje du er kjempedyktig på markedsføring? Eller kanskje du elsker å kjøre bil?
Hva gjør vi på dugnad?
- Klargjøre bed
- Sår
- Planter ut
- Luker
- Gjødsler
- Lage mat (på lange dugnadsdager)
Det blir satt opp en dugnadsplan som du må skrive deg opp på, før sesongstart. Da blir det forutsigbarhet i forhold til arbeidet som skal gjøres. Har du ikke mulighet til å bidra på dugnaden likevel? Prøv gjerne å bytte med en annen andelshaver. Har du valgt løsningen med 15 timer dugnad, kan du for eksempel være med 5 timer en lørdag på utplanting og 5 timer en lørdag på høsting, pluss to kvelder med luking. Får du lyst til å bidra med ekstra dugnadstimer utover det avtalte? Ta kontakt med bonden, ekstra dugnad gir rabatt på neste års abonnement (max25%).
Høsting/levering
Som andelshaver kan du komme i åkeren å høste dine egne grønnsaker, det er en kjempefin opplevelse! Når du kommer og høster første gangen vil jeg bli med deg for å vise deg hvordan du høster de ulike grønnsakene. Du vil også finne skilt rundt i markedshagen og informasjon ute på hjemmesiden. Noen ganger har vi veldig mye av en grønnsak, noen ganger vil du derfor ha muligheten til å høste mer enn din andel gratis. Dette vil du i så fall få informasjon om i høstemeldingen.
Har du ekstra dårlig tid en uke eller du av en annen grunn ikke har anledning til å høste selv? Da kan jeg pakke for deg. Det koster litt ekstra. 60kr for pakking og 50 kr for skylling. Har du behov for å få grønnsakene tilkjørt? Det koster 60 kr om du vil ha det levert i sentrum. Bor du lengre unna kan jeg levere på enkelte dropp punkt for 100kr. Avtal gjerne med noen du kjenner om å svinge innom gården eller møte meg i sentrum.
Tillegg blir fakturert i slutten av året
Oppsigelse/ binding
Avtalen er bindene ut året. Dette er fordi at jeg som driver markedshagen trenger å ha forutsigbarhet for å kunne drive. Dersom du likevel skulle trenge å si opp abonnementet eller andelen din, må kvartalet du er inne i betales.
Samlinger gjennom sesongen
Alle som har en andel i Ål Markedshage får tilbud om å være med på minst en sosial sammenkomst i året.
Vi starter året med et årsmøte der vi går gjennom den kommende sesongen. Her får du komme med innspill, forslag og eventuelle endringer i markedshagen. Du får ta del i valg av grønnsaker, datoer for felles samlinger osv.
Gjennom sesongen er det satt opp noen dugnadsdager. På disse dagene har vi to økter med arbeid og et godt fellesmåltid midt på dagen.
Hvis det er interesse, kan det settes opp temasamlinger eller kurs som andelshaverne er interessert i. Dette vil i så fall bli avtalt på årsmøtet.
Sosiale sammenkomster
Gjennom året vil det bli arrangert sosiale sammenkomster
Hva | Kl. | Hva |
Utplanting | 10.00-15.00 | Dagen/dagene for utplanting blir det arrangert et minikurs på hvordan man planter de forskjellige sortene. Vi samles rundt et felles måltid midt på dagen. |
Sommerfest Sted: Utendørs | 17.00-22.00 | Midt i sesongen vil det bli arrangert en liten sommerfest for de som har abonnement eller er andelshaver. Innholdet i denne festen kommer. |
Høstedag? | 10.00-15.00 | Dagene/dagene for høsting blir det arrangert et minikurs på hvordan man høster de forskjellige sortene. Vi samles rundt et felles måltid midt på dagen. |
Andelslandbrukets 5 grunnprinsipper
Hentet fra www.andelslandbruk.no
1. Dialog om landbruksdriften
Basert på gårdens produksjonsmuligheter har partene regelmessig dialog om hva som skal produseres og i hvilke mengder. På et årlig møte/årsmøte vedtas produksjonsplan og budsjett. Det skal være full åpenhet om driften i andelslandbruket. (“Økologisk Norge – Fem grunnprinsipper for andelslandbruk”)
2. Gjennomsiktig økonomi
Andelslandbruk er en modell som etterstreber bærekraft i alle ledd og er basert på tillit og gjennomsiktighet. Derfor skal økonomien for andelslandbruket være synlig for alle parter. Beløpet for den årlige andelen er basert på godkjent produksjonsplan og budsjett med reelle kostnader. Dette innebærer blant annet en anstendig godtgjøring til bonde, gartner, administrasjon og eventuelt andre nøkkelpersoner som er tilknyttet andelslandbruket. (“Definisjon – Andelslandbruk”)
3. Delt avling, delt risiko
Andelshaverne forhåndsbetaler en andel i andelslandbrukets produksjon, og deler dermed risikoen for års variasjoner. «Andelshaverne betaler ikke for en bestemt mengde produkter, men for en bestemt produksjon som eies av og deles mellom andelshaverne.» (“Vestlandsmodell andelslandbruk | NLR Vest”)
4. Involvering av andelshaverne
Andelshaverne tar gjennom sin deltakelse direkte ansvar for sin matforsyning. Partene avklarer på forhånd arbeidsfordeling, hvem som har ansvar for høsting, distribusjon og eventuell dugnadsinnsats. (“Økologisk Norge – Hva er andelslandbruk?”)
5. Bærekraftig landbruksdrift
Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet, både for nåværende og framtidige generasjoner. Andelslandbruket etterstreber å opprettholde og fremme helsen til både jord, planter, dyr og mennesker. (“Tveten andelsgård”)
Noe annet du lurer på? Ta gjerne kontakt på mail ingunn.medgard@hotmail.com eller på tlf 481 57 910. Bruker du chaten her; logg deg gjerne på eller legg igjen kontaktinformasjon, slik at jeg kan komme i kontakt med deg igjen.