Er en mild kål, som ligner på asparges i smak. Den har mange tette blomsterstander, som til sammen danner et hode. Blomkålen kan du bruke til det aller meste. Bruk gjerne stilken også, men den bør du skrelle. Etter en frostnatt ute i åkeren blir den litt søtere på smak. Blomkålen er veldig god å bruke som snacks. Lag deg en dipp og dypp biter av blomkålen i den. Et sunnere alternativ til lørdagsgodteriet.
Her i markedshagen finner du tre ulike blomkåler, hvit, lilla og grønn.
Den magiske grønnsaken!
Den lilla blomkålen er den magiske grønnsaken i markedshagen. I denne fins det et stoff som heter flavonoidet Antocyanin. Det nøytraliserer frie radikaler og fungerer dermed litt som en antioksidant i kroppen vår. Det samme stoffet finner du iblant annet i rødkål, blåbær og bringebær. Både den grønne og den lilla blomkålen er en mutasjon, det er altså ingen kjemiske stoffer i dem, så du kan spise de helt trygt. Når du koker den lilla blomkålen, vil noe av fargen gå over i vannet. Dette gjør at vannet får en spennende turkis farge, mens blomkålen mister noe av sin farge og kan få en mer grønnlig farge. Når du steker den, vil stilken få en mørkere fagre, slik at kontrasten mellom stilken og blomsterstanden ikke vil bli like stor.
Både den lilla og den grønne blomkålen kan brukes til akkurat det samme som den hvite. Om du ønsker å gjøre noe annet, legger jeg ved noen:
Lenker til oppskrifter på lilla blomkål
- https://www.frkmatvrak.no/lilla-blomkalsuppe/
- https://www.castellocheese.com/no/oppskrifter/lilla-pizza–laget-pa-blomkalbunn/
- https://www.recetin.com/no/crema-de-brocoli-morado-san-valentin-vegetariano.html (lilla blomkålsuppe)