Feltsalat

Salat

Det finnes mange ulike typer salater. Her i markedshagen vil det variere hvilken av typene du finner til salgs gjennom sesongen. Dette er fordi noen tåler en del kulde og kan dermed dyrkes tidlig på våren eller på høsten. Andre salater finner du på sommeren. De forskjellige saltene har litt ulik smak. Det kan derfor være fint å blande dem. Derfor selger jeg noen blandinger av salatene og noen hele salathoder. Salat har generelt et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Feltsalat

Er en mild og god bladsalat som ikke blir bitter i smak. I likhet med ruccola er dette er en salattype som tåler ned mot 8-10 minus, den er derfor spesielt egnet for å dyrke her i øvre-ål tidlig på våren og sent på høsten. Den er derfor en av de første og siste salatsortene du vil finne her i markedshagen. Dette er en liten vitaminbombe som er spesielt bra for oss etter en lang vinter. Den har et lavt fett- og enerigi innhold. Derimot har den et rikt innhold av betakaroten, vitamin c, folat og kostfiber. I tillegg har den kalium. A vitamin i kroppen er en omdannelse av beta-karoten, som feltsalaten har en godt innhold av. Er du trøtt og sliten etter en lang vinter er feltsalaten et bra tilskudd i salaten. Dette er fordi den inneholder folat som hjelper mot trøtthet og utmattelse. Ønsker vi et påfyll av c-vitamin før vinteren setter inn? Fyll på med feldtsalat i matretter når høsten kryper innpå oss. For en god fordøyelse er det fint å fylle på med kostfiber i maten. I og med at feldtsalaten også har kalium, som hjelper til å opprettholde et normalt blodtrykk. Er denne salaten en jeg virkelig vil anbefale i et hverdagskosthold.  

Lagring

2-4 grader.

Salaten tørker fort ut etter at den er høstet. Derfor pakkes salaten inn i poser og oppbevares i kjøleskapet. Når du har tatt salaten ut av posen bør den pakkes inn i vått papir eller et vått klede. Da holder salaten seg friskere og sprøere lengre. Om salaten har begynt å bli slapp, dypp den i iskaldt vann. Da vil den bli friske og sprø igjen.

Holdbarhet

Faste hoder, som hjertesalaten og crispisalaten har generelt en bedre holdbarhet enn bladsalater. Lik som vårmix, salatmix osv. Et salathode vil ha en holdbarhet på minst 4 dager, mens en bladsalt vil ha en holdbarhet på minst 3 dager.

 

NÆRINGSTABELL

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare

Næringsstoff

Mengde

Enhet

 

 

   

 

 

Spiselig del

100

%

 

 

Vann

95

g

 

 

Kilojoule

69

kJ

 

 

Kilokalorier

17

Kcal

 

 

Fett

0,2

g

 

 

Mettede fettsyrer

0,1

g

 

 

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

 

 

Omega-3

0,11

g

 

 

Omega-6

0,04

g

 

 

Karbohydrat

0,2

g

 

 

Mono- og disakkarider

0,2

g

 

 

Kostfiber

2

g

 

 

Protein

2,6

g

 

 

Salt

0

g

 

 

Vitamin A                                        

243

µg-RE

 

 

Beta-karoten

2920

µg

 

 

Vitamin E

1,5

mg-ATE

 

 

Tiamin

0,03

mg

 

 

Riboflavin

0,13

mg

 

 

Niacin

0,7

mg

 

 

Vitamin B6

0,14

mg

 

 

Folat

91

µg

 

 

Vitamin C

35

mg

 

 

Kalsium

71

mg

 

 

Jern

1,8

mg

 

 

Natrium

3

mg

 

 

Kalium

350

mg

 

 

Magnesium

22

mg

 

 

Sink

0,2

mg

 

 

Kopper

0,13

mg

 

 

Fosfor

30

mg

 

 

Jod

1

µg

 

Kilde: www.matvaretabellen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv