chili, chilli, food-2282.jpg

Hvordan få en paprikaplante som produserer mange paprikaer!

Paprika – Sweet dreams

På det tredje skal det skje! Første året jeg prøvde paprika var jeg for sent ute med å så, slik at den ikke rakk å få modne frukter. I fjor bortprioriterte jeg de til fordel andre grønnsaker jeg skulle selge i markedshagen. I år derimot skal jeg få det til! Om det fungerer i år kan det hende det blir noen smaksprøver i boden min. Men da kommer jeg i alle fall til å så enda flere paprika planter til neste år.

Den sorten jeg har valgt er sweet dreams. Dette er en sort som er relativt tidlig også syns jeg den smaker godt. Chili og paprika trenger omtrent den samme behandlingen, så har du lest det jeg har skrevet om chili står det omtrent det samme her.

Det finnes et hav av ulike sorter med paprika. Før du går i gang med såing må du velge deg den sorten som har den smaken og de kvalitetene du vil ha. I tillegg er det viktig at velger en sort som tåler det klimaet du har. 

Såing: Paprika har lang utviklingstid. Jeg valgte å begynne i januar, men du kan fortsatt så paprika og lykkes med det i februar /mars. Når jeg sår bruker jeg druebeger og bredde sår, så dekker jeg frøene med ca. 1-2cm jord. Når planten spirer trenger de en del næring, jeg vil derfor anbefale deg å bruke helt vanlig plantejord. Paprika liker ikke å bli for våt «på bena», når de er sådd sammen hjelper de hverandre med å trekke vann. Frøene liker å ha det varmt i spireprossesen 20-22 grader, sett gjerne brettet på en spirematte eller på baderomsgolvet. Frøene må heller ikke tørke ut! Putt de inn i et lite drivhus eller ha plast over brettet for å hindre fordamping. Det tar ca. 1-2 uker før frøene spirer.

Spiring: Så fort du ser en liten spire som titter over jorden må de under plantelys, og kan gjerne ha det kjøligere. Det er for lite lys i vinduskarmen nå til at planten vil trives der. Ikke før i slutten av mars kan du regne med at det kommer nok lys fra vinduet. Når paprikaen spirer har den med seg sin egen lille nistepakke fra frøet. Når Første bladpar kommer og den skal danne sitt andre bladpar trenges det mer næring. For deg som har plantet i plantejord får planten næring når den trenger det. Har du brukt såjord kan det være en fordel å plante den om nå slik at den får kraft til å vokse videre. Har du plantet i plantejord trenger du ikke plante om før de begynner å konkurrere med hverandre om plassen for lys.

Ompotting: Første gang paprikaen får et nytt hjem kalles det å prikle. Da tar du en og en av de små paprikaplantene du har i druebegeret og planter de i en egen potte. Pass på å holde i bladene og ikke i stilken. De tåler å miste et blad, men knekker stengelen mister du planten. Nå kan du plante paprikaen ned til det første bladparet. Så lenge stengelen er ung vil den danne røtter der stengelen er under jorden. Senere når stengelen begynner å bli tykkere liker ikke paprikaene å bli plantet dypere enn den stod. Sett så pottene på et brett og vann plantene under ifra. Når paprikaen igjen begynner å kjempe om lys kan du enten velge å potte de om i større potter og/eller lage mer plass mellom hver plante. Du må regne med 2-3 ompottinger på paprikaen før utplanting. Du kan velge å hoppe over en ompotting å gi den større potte den nest siste gangen, om du har plass til det. Gjerne minst 8-10l på siste potte.

Topping: Om du skal toppe paprikaene eller ikke er litt smak og behag. Noen anbefaler å toppe planten har utviklet seks bladpar. Da kan du toppe de to til tre øverste bladparene. Dette er for at planten skal bli fyldigere og gi en bedre avling. Noen velger å ikke toppe planten og hevder at det gir samme resultat på avlingen. Her tenker jeg at du også kan ta i betraktning hvor du skal ha planten. Er det litt trangt i drivhuset eller kroken du skal ha paprikaen i så du trenger en høyere og smalere plante? Kanskje det da er praktisk å ikke toppe? Har du flere paprikaplanter? Da kan du prøve å toppe en og la være å toppe den andre for å se for deg selv hvilket resultat det gir.

Gjødsling: Paprika er en ganske enkel plante å få til. Siden Paprika er en plante som man sår tidlig, trenger den også noe gjødsel. Etter 2-3 uker i samme potte, har paprikaen brukt mye av næringen. Da er det viktig at du begynner å gjødsle. Når du potter om planten i en større potte har den igjen næring i den nye jorden noen uker. Det finnes mye forskjellig gjødsel, jeg bruker stort sett hønsegjødsel.

Tilvenning: Jeg planter ut paprika i begynnelsen av juni, når faren for nattefrost er over. Det beste for paprikaen er at nattetemperaturen ikke går under 8. grader. Her hvor jeg bor kan det være utfordrende. Temperaturen kan krype ned til 2-3 grader også i juli. Derfor må planten stå enten i en veldig lun krok eller som jeg gjør, i drivhuset. Sollyset er for kraftig for planten når den er vant til å stå inne. Vinduet vil også skjerme for direkte sollys. Paprikaen kan bli solbrent akkurat som oss mennesker. Bruk gjerne en uke på å tilvenne planten å være ute. Bær den ut noen timer om gangen, først i skyggen noen dager for så å ta den ut i solen. Da den inn på natten for å skjerme for nattekulden. Om du er som meg og har mye annet å drive med enn å bære planter inn og ut finnes det en annen måte å gjøre det på. Bær plantene ut i en lun krok eller aller helst i et lite drivhus. Dekk de til med fiberduk noen dager. Pass eventuelt på at det ikke blir alt for varmt under fiberduken på natten. Er det kjølig på natten kan du velge å legge fiberduken på planten over natten noen dager til.

Utplanting: Når chilen er tilvent å være ute kan du plante de ut. Kanskje har du allerede plantet de i en potte før du tok den ut? I så fall kan du de bort i fra dette. I drivhuset planter jeg paprikaen med ca. 40cm mellom plantene, ikke dypere enn den stor i potten. Ut ifra hvilken sort du har valgt kan du gjøre nå gjøre det litt ulikt. Enten lar du den vokse til en «busk» eller man kan beholde tre eller fire hovedgreiner som bindes opp. Har du planten på friland enten plantet i bakken eller i krukke bør du dekke planten med fiberduk på våren og høsten. OBS en voksen fullvoksen paprikaplante kan bli 60-120 cm høy avhengig av hvilken sort du har valgt.

Høsting: Noen paprikasorter får først en grønn farge som så modner til å bli gul/orange, mens den jeg har valgt går fra lille til gul til rød. Det kan være lurt å ha tålmodighet, slik at frukten rekker å få en rikere smak. Når det begynner å modne mange frukter på en gang kan du høste både de modne og de umodne og heller da de som ikke er helt klar modne på kjøkkenbenken. Tips! Når du skal høste frukten, knekk den oppover. Knekker du av nedover sitter frukten mye hardere og det er størres sjanse for å skade planten.

Bruk: Plutselig er det mye som er modent samtidig. Paprika kan brukes til så mangt. Du kan enten bruke den rå i gryter, suppes, til taco osv. Det du ikke rekker å bruke med en gang kan du for eksempel tørke hele, eller du kan tørke de å lage krydder. Du kan også sylte eller fermentere de og for eksempel lage paprika saus av det og de kan fryses ned. På den måten har du egen paprika hele året! Det finnes mange spennende oppskrifter ute på nettet for deg som har lyst til å finne ut mer om bruksområder.

Vanning: Paprikaen liker jevn fukt, ikke for mye vann og ikke tørke. Når du har plantet paprikaen ut på sommeren anbefaler jeg deg selvanningspotter, dryppvanning eller lignende. Gjerne med automatisk styring. På de varmeste dagene på sommeren trenger den gjerne vann morgen og kveld.

Vanning. Planten trenger mye vann, spesielt i tider med mye sol. Da kan den måtte vannes både morgen og kveld. Her må man bare kjenne på jorden og tilpasse. Jevn vanning er en fordel. Her kan feks. våre selvvanningspotter være til god hjelp.

Skadedyr: Som paprika er chilien utsatt for bladlus. Her finnes det flere anbefalinger. Noen bruker Neem Olje eller en grønnsåpeblanding. En god dusj i vasken eller dusjen kan også være til stor hjelp. Du kan også knipe en og en. Når du har oppdaget bladlus, ikke sett den infiserte planten tilbake til andre planter før du er helt sikker på at alle bladlusene er borte. Sjekk de andre plantene du hadde i nærheten nøye. Er planten stygt angrepet anbefaler jeg deg å hive ut plantene. Det er ikke sikkert planten kommer seg igjen om angrepet har vært for stort. Da kan det være bedre å starte på nytt igjen om du har tid til det eller konsentrere deg om andre grønnsaker du kan dyrke og prøve igjen til neste år.

Vinteren: Når det blir kaldere ute på høsten kan plantene flyttes inn. Tilvenn plantene inneklimaet sagt, slik du gjorde på våren. Ha de litt inne og litt ute noen dager. Da kan du nyte ferske paprika nesten hele året og du har kraftige planter som gir frukter veldig tidlig året etter.  Når det etter hvert blir kaldere i været i Norge kan man fortsette å høste paprika ved å flytte plantene inn. For at plantene ikke skal få sjokk bør man gradvis tilvenne de inneklimaet igjen ved å veksle litt mellom ute og inne i en periode.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.