Nepen kan minne litt om en blanding av kålrot og reddik i smak, men er mildere og søtere. Jeg høster de ofte ung, da er de mildere på smak. Lar jeg de stå lengre i åkeren blir de sterke på smak, men kan lagres lengre. Jeg pleier å skrelle av skallet på nepen. Rå kan du bruke den i salaten, enten delt eller revet. Flere liker å spise den som et eple eller bruke den til dipp. Den kan kokes, stekes, brukes i supper, gryter, stuinger osv. Min favoritt er å smørsteke de. De har tatt over for stekte potetbåter, da jeg personlig syns at stekt nepe er mye bedre. Når den er stekt er den fin til kjøtt, fisk eller wok.
Det finnes mange ulike sorter med nepe. Her i markedshagen dyrker jeg to ulike slag
- Solanepen rund med lille og hvitt skall.
- Petrowski er rund med gult skall.
Oppbevaring
Lagring 0-2°C
Neper skal oppbevares kaldt, med høy luftfuktighet. Pakk de gjerne inn i et vått klede. Dersom ikke blande er kuttet av vil holdbarheten gå drastisk ned. Holdbar uten blader minst 4 dager.
Lar jeg Nepen ligge i jorden lengre vil holdbarheten gå opp. Ved å ha de i en tett mørk boks med fuktig sand kan de vare så lenge som 1-3mnd. Har du de i kjøleskapet er holdbarheten minst 4 dager.
Næringsinnhold
Per 100 gram
Næringsstoffer | ||
---|---|---|
Kalorier Kilokalorier / Kilojoule |
29 kcal 122 kJ |
|
Fett 0,3 g | 0,3% fett | |
Fiber 2 g | 2% fiber | |
Protein 0,9 g | 0,9% protein | |
Kolesterol 0 mg | 0% kolesterol | |
Karbohydrater 4,7 g | 4,7% karbohydrater | |
Salt 0 g | 0% salt | |
Vann 91 g | 91% vann |
Vitamin A 2 RAE fettløselig |
Vitamin B6 0,07 mg vannløselig |
Vitamin B12 0 µg vannløselig |
Vitamin C 31 mg vannløselig |
Vitamin D 0 µg fettløselig |
Vitamin E 0,1 alfa-TE fettløselig |
Kalsium 40 mg |
Jern 0,2 mg |
Natrium 17 mg |
Kalium 279 mg |
Magnesium 10 mg |
|
Sink 0,2 mg |
Selen 0 µg |
Kopper 0,04 mg |
Fosfor 36 mg |
Jod 0,2 µg |
Dekker | Daglig kalori behov |
---|---|
1.45% | 2,000 kcal |
1.16% | 2,500 kcal |
* Daglig prosent er basert på en 2000 kalorier diet. Din daglige behov vil variere etter kjønn, alder, størrelse, aktivitet og kroppssammensetning.
kilde: www.ingredienser.no