Nepe

Nepen kan minne litt om en blanding av kålrot og reddik i smak, men er mildere og søtere. Jeg høster de ofte ung, da er de mildere på smak. Lar jeg de stå lengre i åkeren blir de sterke på smak, men kan lagres lengre. Jeg pleier å skrelle av skallet på nepen. Rå kan du bruke den i salaten, enten delt eller revet. Flere liker å spise den som et eple eller bruke den til dipp. Den kan kokes, stekes, brukes i supper, gryter, stuinger osv. Min favoritt er å smørsteke de. De har tatt over for stekte potetbåter, da jeg personlig syns at stekt nepe er mye bedre. Når den er stekt er den fin til kjøtt, fisk eller wok.  

Det finnes mange ulike sorter med nepe. Her i markedshagen dyrker jeg to ulike slag

  • Solanepen rund med lille og hvitt skall.
  • Petrowski er rund med gult skall.

Oppbevaring

Lagring 0-2°C

Neper skal oppbevares kaldt, med høy luftfuktighet. Pakk de gjerne inn i et vått klede. Dersom ikke blande er kuttet av vil holdbarheten gå drastisk ned. Holdbar uten blader minst 4 dager.

Lar jeg Nepen ligge i jorden lengre vil holdbarheten gå opp. Ved å ha de i en tett mørk boks med fuktig sand kan de vare så lenge som 1-3mnd. Har du de i kjøleskapet er holdbarheten minst 4 dager.

Næringsinnhold

Per 100 gram

Næringsstoffer

Kalorier

Kilokalorier / Kilojoule

29 kcal 122 kJ

 
Fett 0,3 g 0,3% fett
  Fiber 2 g 2% fiber
  Protein 0,9 g 0,9% protein
Kolesterol 0 mg 0% kolesterol
Karbohydrater 4,7 g 4,7% karbohydrater
  Salt 0 g 0% salt
Vann 91 g 91% vann
Vitamin A
2 RAE
fettløselig
Vitamin B6
0,07 mg
vannløselig
Vitamin B12
0 µg
vannløselig
Vitamin C
31 mg
vannløselig
Vitamin D
0 µg
fettløselig
Vitamin E
0,1 alfa-TE
fettløselig
Kalsium
40 mg
Jern
0,2 mg
Natrium
17 mg
Kalium
279 mg
Magnesium
10 mg
Sink
0,2 mg
Selen
0 µg
Kopper
0,04 mg
Fosfor
36 mg
Jod
0,2 µg
Dekker Daglig kalori behov
1.45% 2,000 kcal
1.16% 2,500 kcal

* Daglig prosent er basert på en 2000 kalorier diet. Din daglige behov vil variere etter kjønn, alder, størrelse, aktivitet og kroppssammensetning.

kilde: www.ingredienser.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.