Øvre RuccÅl

Salat

Det finnes mange ulike typer salater. Her i markedshagen vil det variere hvilken av typene du finner til salgs gjennom sesongen. Dette er fordi noen tåler en del kulde og kan dermed dyrkes tidlig på våren eller på høsten. Andre salater finner du på sommeren. De forskjellige saltene har litt ulik smak. Det kan derfor være fint å blande dem. Derfor selger jeg noen blandinger av salatene og noen hele salathoder. Salat har generelt et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Ruccola

Ruccola er en bladsalat med sterk smak. Her i Øvre-Ål har den en ekstra sterk smak. Mange blander den i bollen sammen med annen salat, eller spiser kun den. Den er også blitt vanlig å ha som dryss på pizza, eller den brukes som krydder. Dette er en salattype som tåler ned mot 8-10 minus, den er derfor spesielt egnet for å dyrke her i øvre-ål tidlig på våren og sent på høsten. Den er derfor en av de første og siste salatsortene du vil finne her i markedshagen. I likhet med feldtsalat er dette er en liten vitaminbombe som er spesielt bra for oss etter en lang vinter. Den har et lavt fett- og enerigi innhold. Derimot har den et rikt innhold av betakaroten, vitamin c, folat og kostfiber. I tillegg har den kalium og kalsium. A vitamin i kroppen er en omdannelse av beta-karoten, som ruccola har et godt innhold av. Er du trøtt og sliten etter en lang vinter er ruccolaen et bra tilskudd i salaten. Dette er fordi den inneholder folat som hjelper mot trøtthet og utmattelse. Ønsker vi et påfyll av c-vitamin før vinteren setter inn? Fyll på med ruccola i matretter når høsten kryper innpå oss. For en god fordøyelse er det fint å fylle på med kostfiber i maten. Med kalium, som hjelper til å opprettholde et normalt blodtrykk og kalsium som er bra for tenner og knokler. Er denne salaten en jeg virkelig vil anbefale i et hverdagskosthold.  

Lagring

2-4 grader.

Salaten tørker fort ut etter at den er høstet. Derfor pakkes salaten inn i poser og oppbevares i kjøleskapet. Når du har tatt salaten ut av posen bør den pakkes inn i vått papir eller et vått klede. Da holder salaten seg friskere og sprøere lengre. Om salaten har begynt å bli slapp, dypp den i iskaldt vann. Da vil den bli friske og sprø igjen.

Holdbarhet

Faste hoder, som hjertesalaten og crispisalaten har generelt en bedre holdbarhet enn bladsalater. Lik som vårmix, salatmix osv. Et salathode vil ha en holdbarhet på minst 4 dager, mens en bladsalt vil ha en holdbarhet på minst 3 dager.

Næringsstoff

Mengde

Enhet

 

   

 

Spiselig del

100

%

 

Vann

92

g

 

Kilojoule

116

kJ

 

Kilokalorier

28

kcal

 

Fett

0,7

g

 

Mettede fettsyrer

0,1

g

 

Cis-flerumettede fettsyrer

0,3

g

 

Omega-3

0,17

g

 

Omega-6

0,13

g

 

Karbohydrat

2,1

g

 

Mono- og disakkarider

2,1

g

 

Kostfiber

2

g

 

Protein

2,6

g

 

Salt

0,1

g

 

Vitamin A

119

µg-RE

 

Beta-karoten

1424

µg

 

Vitamin E

0,4

mg-ATE

 

Tiamin

0,04

mg

 

Riboflavin

0,09

mg

 

Niacin

0,3

mg

 

Vitamin B6

0,07

mg

 

Folat

97

µg

 

Vitamin C

15

mg

 

Kalsium

160

mg

 

Jern

1,5

mg

 

Natrium

27

mg

 

Kalium

369

mg

 

Magnesium

47

mg

 

Sink

0,5

mg

 

Kopper

0,08

mg

 

Fosfor

52

mg

 

Jod

1

µ

Kilde: www.matvaretabellen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv