Reddik

Reddik

Reddik har en frisk og sterk smak. Den kan ofte minne litt om smaken av pepper. Her oppe i høyden kan den smake noe sterkere enn vanlig. Reddik er godt å spise rå, den er også fin å dele i skiver for å ha i salaten. Mange liker å ha reddik sammen med ost, enten på brødskiva eller på ostebordet. Reddik kan med fordel brukes til middagsmat. Da kan du koke den i ca. 10-15 minutter. Eller som jeg syns er ekstra godt, smørsteke de. Da blir den et ypperlig tilbehør til fisk og kjøtt.

Det finnes mange ulike sorter reddik. På butikken vil du stort sett finne den lille røde runde reddiken. Her i markedshagen har jeg mange flere sorter. Derfor finner du flere former og farger i bunten med reddik.

  • Sora: Er en rund reddik som har rød farge. Den er sprø og fast, selv om den blir større.
  • Pink beauty: er en fin liten, rund og rosa reddik.
  • Zlata: Er en liten rund reddik med gul farge.
  • French breakfast: Er en reddik som har form som en sylinder. Den er rød øverst og hvit i tuppen.
  • Ronde witte: Er en liten rund reddik med hvit farge. Den har en mild peppersmak.

Vintereddik

Vintereddiken bruker lengre tid på å bli moden og blir ofte en god del større enn vanlige reddiker. De mildeste sortene er fine å bruke i salaten, den kan for eksempel rives på rivjernet. Den kan brukes som erstatter for løk til hamburgeren. Ellers er de mest vanlig å bruke i supper, gryter, stuinger, sauser, steking eller koking. Noen lager pickles dem. Mye av den sterke smaken sitter i skallet. Noen velger derfor å skrelle reddiken.

  • Vintereddik Laurin: er en avlang hvit reddik
  • Vinterreddik Blauer Herbst und Winte: Er en avlang lilla farget reddik.

Oppbevaring

Lagring 0-2°C

Reddiker skal oppbevares kaldt, med høy luftfuktighet. Pakk de gjerne inn i et vått klede. Dersom ikke blande er kuttet av vil holdbarheten gå drastisk ned. Holdbar uten blader minst 4 dager.

Vintereddiken kan lagres mye lengre. Ved å ha de i en tett boks med fuktig sand kan de vare så lenge som 1-3mnd. Har du de i kjøleskapet er holdbarheten minst 4 dager.

Næringsinnhold

Reddik, norsk, rå

Grønnsaker

Per 100 gram

Næringsstoffer

Kalorier

Kilokalorier / Kilojoule

16 kcal 68 kJ

 
Fett 0,1 g0,1% fett
 Fiber 1,3 g1,3% fiber
 Protein 0,7 g0,7% protein
Kolesterol 0 mg0% kolesterol
Karbohydrater 2,5 g2,5% karbohydrater
 Salt 0 g0% salt
Vann 94 g94% vann
Vitamin A
1 RAE
fettløselig
Vitamin B6
0,05 mg
vannløselig
Vitamin B12
0 µg
vannløselig
Vitamin C
21 mg
vannløselig
Vitamin D
0 µg
fettløselig
Vitamin E
0,1 alfa-TE
fettløselig
Kalsium
22 mg
Jern
0,2 mg
Natrium
7 mg
Kalium
245 mg
Magnesium
8 mg
Sink
0,2 mg
Selen
0 µg
Kopper
0,03 mg
Fosfor
24 mg
Jod
0,7 µg
DekkerDaglig kalori behov
0.8%2,000 kcal
0.64%2,500 kcal

* Daglig prosent er basert på en 2000 kalorier diet. Din daglige behov vil variere etter kjønn, alder, størrelse, aktivitet og kroppssammensetning.

Kilde: www.ingrediens.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv