Reddik
Reddik har en frisk og sterk smak. Den kan ofte minne litt om smaken av pepper. Her oppe i høyden kan den smake noe sterkere enn vanlig. Reddik er godt å spise rå, den er også fin å dele i skiver for å ha i salaten. Mange liker å ha reddik sammen med ost, enten på brødskiva eller på ostebordet. Reddik kan med fordel brukes til middagsmat. Da kan du koke den i ca. 10-15 minutter. Eller som jeg syns er ekstra godt, smørsteke de. Da blir den et ypperlig tilbehør til fisk og kjøtt.
Det finnes mange ulike sorter reddik. På butikken vil du stort sett finne den lille røde runde reddiken. Her i markedshagen har jeg mange flere sorter. Derfor finner du flere former og farger i bunten med reddik.
- Sora: Er en rund reddik som har rød farge. Den er sprø og fast, selv om den blir større.
- Pink beauty: er en fin liten, rund og rosa reddik.
- Zlata: Er en liten rund reddik med gul farge.
- French breakfast: Er en reddik som har form som en sylinder. Den er rød øverst og hvit i tuppen.
- Ronde witte: Er en liten rund reddik med hvit farge. Den har en mild peppersmak.
Vintereddik
Vintereddiken bruker lengre tid på å bli moden og blir ofte en god del større enn vanlige reddiker. De mildeste sortene er fine å bruke i salaten, den kan for eksempel rives på rivjernet. Den kan brukes som erstatter for løk til hamburgeren. Ellers er de mest vanlig å bruke i supper, gryter, stuinger, sauser, steking eller koking. Noen lager pickles dem. Mye av den sterke smaken sitter i skallet. Noen velger derfor å skrelle reddiken.
- Vintereddik Laurin: er en avlang hvit reddik
- Vinterreddik Blauer Herbst und Winte: Er en avlang lilla farget reddik.
Oppbevaring
Lagring 0-2°C
Reddiker skal oppbevares kaldt, med høy luftfuktighet. Pakk de gjerne inn i et vått klede. Dersom ikke blande er kuttet av vil holdbarheten gå drastisk ned. Holdbar uten blader minst 4 dager.
Vintereddiken kan lagres mye lengre. Ved å ha de i en tett boks med fuktig sand kan de vare så lenge som 1-3mnd. Har du de i kjøleskapet er holdbarheten minst 4 dager.
Næringsinnhold
Reddik, norsk, rå
Grønnsaker
Per 100 gram
Næringsstoffer | ||
---|---|---|
Kalorier Kilokalorier / Kilojoule | 16 kcal 68 kJ | |
Fett 0,1 g | 0,1% fett | |
Fiber 1,3 g | 1,3% fiber | |
Protein 0,7 g | 0,7% protein | |
Kolesterol 0 mg | 0% kolesterol | |
Karbohydrater 2,5 g | 2,5% karbohydrater | |
Salt 0 g | 0% salt | |
Vann 94 g | 94% vann |
Vitamin A 1 RAE fettløselig | Vitamin B6 0,05 mg vannløselig | Vitamin B12 0 µg vannløselig | Vitamin C 21 mg vannløselig | Vitamin D 0 µg fettløselig | Vitamin E 0,1 alfa-TE fettløselig |
Kalsium 22 mg | Jern 0,2 mg | Natrium 7 mg | Kalium 245 mg | Magnesium 8 mg | |
Sink 0,2 mg | Selen 0 µg | Kopper 0,03 mg | Fosfor 24 mg | Jod 0,7 µg |
Dekker | Daglig kalori behov |
---|---|
0.8% | 2,000 kcal |
0.64% | 2,500 kcal |
* Daglig prosent er basert på en 2000 kalorier diet. Din daglige behov vil variere etter kjønn, alder, størrelse, aktivitet og kroppssammensetning.
Kilde: www.ingrediens.no