Sauer

Jul 2023

Sauene er nå solgt til naboen og kapittel er avsluttet. Det har, så vidt vi vet alltid vært husdyr på gården. Det vil si nesten 500 år! Med jobber utenom gården og jeg har funnet det jeg ønsker å satse på, grønnsaker. Ble det i bestemt at vi endrer produksjonen. 2024 blir første året der vi kun dyrker grønnsaker og har gressproduksjon på gården.

Slik drev vi saueproduksjon før vi solgte sauene

Vi hadde stort sett rundt 50 vinterfôra sauer.

Her driver vi i et et tallefjøs som besteforeldrene mine bygget og foreldrene mine har pusset opp. Det er et luftig, stille og godt fjøs med innlagt vann hele året. Døra til fjøset er åpent hele året, bortsett fra akkurat rundt lamming. Det betyr at sauene selv kan velge om de vil ligge inne å kose seg eller rusle seg en tur ut. N¨år dagene blir lengre på våren og solen begynner å varme, er det ingenting som er bedre enn å være ute i sola.

Da jeg var liten å var med besteforeldrene mine på gården, lærte jeg mye. Blant annet at det var viktig å snakke mye med lammene de første 24t. Dette er den perioden mor og lam knytter tilhørighet til hverandre gjennom stemmene. Ved å prate mye med lammene og sauene, synge eller bare skravle høyt med seg selv vil lammene også anse deg som en del av flokken. Dette, pluss at vi bruker mye tid på å kose med sauene når vi er i fjøset, gjør at vi har mange kosete sauer.

Vi prøver å gi navn til de aller fleste av sauene våres. Navnene prøver vi å gi etter personlighet på sauen. De kan også få navn etter serier eller filmer som datteren min er opptatt av. Det å navne dyr mener jeg er viktig. Det gjør at forholdet blir mer personlig. Men kanskje viktigst av alt, at man yter mer respekt til det enkelte dyret. Ved å bry seg nok om dyret til å gi det et navn som passer personligheten dens, blir individet betydningsfullt. Det betyr også at man blir utrolig glad i dem og at det å ta far vell med de, den gangen de blir syke eller gamle er fryktelig vondt! Det gjør faktisk så vondt at det er grønnsakene jeg jobber for at skal bli inntekten på gården og ikke sauene. Det å gråte hver gang noen av dyrene må reise er ikke en godt.

Det kommer alltid til å være dyr på gården. Både sauer, kaniner, hund og kanskje enda flere i fremtiden. Det er viktig for meg å kunne bruke ressursene på gården og holde ved like alt på gården, både bygninger, beiter, jord osv. Men i fremtiden skal jeg justere litt på måten det gjøres.

Jeg forstyrret Snipp i måltidet

Vi har mange spennende historier om de ulike sauene på gården. Jeg skal legge ut noen innlegg utover våren om noen av de.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv