Syns du som jeg at det er vanskelig å finne frem i jungelen av plantelys?
Hvorfor vekstlys?
Plantelys er en kunstig lyskilde som er laget for å etterligne solen slik at planten skal kunne drive fotosyntese også på vinterstid. Her i Norge som dagene er korte på vinteren er dagene korte, men det kan også være at du har planter et sted i huset med lite naturlig lys? Da trenger planten kunstig lys. Vi som er ekstra glad i å dyrke bruker gjerne dette kunstige lyset for å strekke sesongen. Det er mest vanlig å bruke plantelys i perioden hvor vi driver frem småplanter for å tyvstarte sesongen på våren. Da har plantene allerede blitt flere uker når det er klart for å starte sesongen ute. Slik kan vi ha grønnsaker mye tidligere enn om vi kun hadde dyrket utendørs. Jeg regner med at perioden mellom oktober og mars/april trenger plantene mer lys, enn de får i vinduskarmen eller veksthuset.
Ut ifra hvilke oppalsmuligheter du har, finnes det mange ulike løsninger. Du kan bruke lysstoffrør, lysarmatur, HPS, CIF osv. For meg som dyrker mye på et lite område, trenger jeg lys som kan henge under hyller. Da er det viktig at de ikke blir varme. Det riktige for meg ble dermed LED lyslister. Jeg har derfor ikke satt meg inn bruken av større lamper.
Gjennom de ulike årstidene våre har ulike fargespekter. På våren er solen klar, hvit og blå, mens utover sommeren er fargen mer rødlig/ oransje. Dette er omtrent de samme fargene du finner igjen i det kunstige plantelyset. Det klare vårlyset gjør at plantene spirer og vokser seg tette, mens det rødlige sommer/høst lyset gjør at plantene vil skyte fart å blomstre. Dette gjenspeiler hvilken farge du burde ha på vekstlyset du velger. Det er særlig tre begreper som er viktig når du skal velge plantelys Kelvin, lumen og watt.
Kelvin
Kelvin grader er en måte å måle lystemperatur. Det er det som forteller oss hvilken farge sammensetning det er i lyset. Innenfor måten å regne ut kelvin grader er det noe som heter nanometer som er en måleenhet, som cm, mm, osv, bare at det handler om en lysstråles bølgelengde. En nanometer er som en milliarddel av en meter. Denne viser til fargen på lyset. Det er også en indeks som heter RA eller CRI, CRI100 er som 100% sollys, CRI90 er 90% sollys, alt over 90 er som daglsys. Ut ifra dette kan man regne ut mengde kelvin grader man trenger til plantelyset.
6500 kelvin er omtrent som sollyset ute på en klar dag.
Vil du ha en kompakt lav plante med kort avstand mellom bladfestene er det blått lys du skal gå for. Velger du rødt lys vil du oppleve at planten blir høyere, og lengre mellom bladfestene. De som er gode på dette med lys kombinerer gjerne flere farger for å gi best vilkår for plantene. Eller såkalte fullspekter lys som har en kombinasjon av fargene innebygget i lampen. Når du er i butikken å skal se etter plantelys så er dette en liten huskeliste:
- 2000-2500 kelvin: Gir et rødt/oransje lys og er for blomstring og fruktdannelse.
- 5500-7000 kelvin: Gir et blått lys og er for mikrogrønt, spirer, stiklinger, vegetativ vekst og planter du har inne som trenger ekstra lys gjennom vinteren.
- 9500-14 000 kelvin: Gir et hvitt og blått lys
Lumen
Lumen er et annet begrep du bør huske på. Dette er en måte å måle lysstyrke. Den måler lysenergien på lampen/pæren, ikke hvor mye lys som treffer planten. Lux derimot forteller hvor mye lys som treffer planten. Når du skal finne lys til oppalet ditt, bør det ha lumen på mellom 1200- 2200 lumen.
Watt
Vi er vant til å tenke watt når vi vurderer hvilken lyspære vi skal velge. Når du skal velge lys til plantene dine må du velge noe annet enn du ville valgt til stuen din. Lyset jeg og du ser er sammensatt av ulike bølgelengder og farger, som jeg har skrevet om over her. Hva du oppfatter, og hva planten oppfatter er to forskjellig ting. Vi vil gjerne dimme lyset ned litt rødlig farge med lav CRI (dagslysfarge) for kos. Det lyset vi syns er sterkt, vil planten syns er for svakt og vil heller ha høy CRI.
For planten er høyere watt best, den vil også gi nok lys over et større område. Du kan også velge lavere watt, men da må du bruke flere lyskilder ved siden av hverandre. De billigste lysene jeg har er på 10w, LED listene jeg har er 23w, mens de beste jeg har er 48w. Det vil si at jeg må ha 2-3 av de med 10w ved siden av hverandre for å få ønsket effekt på et plantebrett. Mens de beste lysene trenger jeg bare 1-2 ved siden av hverandre for å få ønsket effekt på spiringen. Når plantene har vokst seg større trenger jeg kun en av de beste, mens jeg trenger to ved siden av hverandre for å få nok effekt.
Huskeliste for plantelys når du er på butikken
- 6400 kelvin
- 1200-2200 lumen
- Minst 10w