Vinterportulakk

Salat

Det finnes mange ulike typer salater. Her i markedshagen vil det variere hvilken av typene du finner til salgs gjennom sesongen. Dette er fordi noen tåler en del kulde og kan dermed dyrkes tidlig på våren eller på høsten. Andre salater finner du på sommeren. De forskjellige saltene har litt ulik smak. Det kan derfor være fint å blande dem. Derfor selger jeg noen blandinger av salatene og noen hele salathoder. Salat har generelt et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Vinterportulakk

 Er en bladsalat har god smak, de unge bladene har en litt skarp salt smak. Dette er en salat som tåler en del frost og som klarer seg fint selv i den mørke årstiden. Dette vil derfor være en av salatene du finner i markedshagen tidlig om våren eller sent om høsten. Vinterportulakken er god å bruke i salaten, men brukes også kokt eller dampet. Portulakken er også fin å bruke i marinader eller majones til kjøtt- og fiskeretter. De er også en fin smakstilsetning i supper. Putt de da oppi på slutten av koketiden for å beholde smaken. I likhet med ruccola og feldtsalten er dette en vitaminbombe, den inneholder også mye omega-3. Vinterportulakken inneholder mye beta-karoten som blir omdannet til A-vitamin i kroppen, i tillegg inneholder den C- og E- vitamin. C- og E vitamin er antioksidanter som man tror er godt for immunforsvaret.

Lagring

2-4 grader.

Salaten tørker fort ut etter at den er høstet. Derfor pakkes salaten inn i poser og oppbevares i kjøleskapet. Når du har tatt salaten ut av posen bør den pakkes inn i vått papir eller et vått klede. Da holder salaten seg friskere og sprøere lengre. Om salaten har begynt å bli slapp, dypp den i iskaldt vann. Da vil den bli friske og sprø igjen.

Holdbarhet

Faste hoder, som hjertesalaten og crispisalaten har generelt en bedre holdbarhet enn bladsalater. Lik som vårmix, salatmix osv. Et salathode vil ha en holdbarhet på minst 4 dager, mens en bladsalt vil ha en holdbarhet på minst 3 dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv